Choď na obsah Choď na menu
 


neskutočná výstava

11. 12. 2009

THE SACRED MADE REAL: SKUTOČNE ŠOKUJÚCA VÝSTAVA

THE SACRED MADE REAL: SKUTOČNE ŠOKUJÚCA VÝSTAVA
11.11.2009
Chceli by ste vidieť nejakú skutočne svetovú výstavu a náhodou máte namierené do Londýna? Zastavte sa v National Gallery. Práve tu máte možnosť prezrieť si jednu z najoriginálnejších a zároveň najšokujúcejších výstav aké ste kedy mohli vidieť. The Sacred Made Real mapuje španielske maľby a sochárstvo v dvoch storočí a ponúka naozaj zaujímavý pohľad na kresťanstvo.

 

V 16. a 17. storočí v Španielsku začali maliari a sochári kombinovať svoje umenie maľby s podrobnou štúdiou ľudského tela, aby zobrazili, a to naozaj s udivujúcou presnosťou, veľké kresťanské témy. Drevené sochy svätých boli vyryté, sádrované a precízne namaľované, aby sa zachovala čistá koncepcia diela. Láska ku Kristovi v maliaroch a sochároch doslova lámala hranice - sochy a obrazy boli vyšperkované do úplnej dokonalosti. Dali sa na nich pozorovať sklovité oči, slzy aj biele zuby.
Návštevník zostane šokovaný tým, aká dokonalá je grafika zobrazení. Maliari a sochári pracovali spoločne v jedinečnom vzťahu, ktorý si vybudovali. Svokor jedného z najznámejších španielskych maliarov Diega Velázqueza Francisco Pacheco často maľoval najmä mäso a vlákna drevených rytín. Pacheco spolupracoval so známym sochárom Juanom Martínezom Montaňésom. Spolu učili ďalšiu generáciu študentov, svojich nasledovníkov.
Schopnosť stvoriť a namaľovať takúto surrealistickú sochu bola súčasťou umelcovho tréningu. Zvyšovala sa tým citlivosť na vizuálne vnemy a fyzickú blízkosť - ktorá je taká evidentná na všetkých maľbách z tejto periódy.
Nové technické možnosti dali maliarom voľnejšie ruky. Zhotovenie polychromatických sôch a umelcové vynachádzavé riešenia nájdete priamo na výstave opísané, vysvetlené a plne ilustrované, aby si návštevník vedel predstaviť postup zhotovenia toho-ktorého diela.
Socha Ježiša v životnej veľkosti, ktorý visí na kríži alebo socha Panny Márie, ktorá spája ruky v modlitbe boli však po dlhé desaťročia teoretikmi umenia ingorované, považované za gýč. Až neskoršie objavy dokázali, že práve dvaja najväčší španielski maliari zlatého veku - Diego Velázquez a Francisco de Zurburán sa začali učiť práve na maľovaní sôch.
Medzi vystavovanými sú aj diela od Alonsa Cana, Georgia Fernándeza, Pedra de Menu, Juana de Mesu, Josého de Moru či Francisca Ribaltu. Výstava v londýnskej National Gallery potrvá do 24. januára 201 0.

 

Zdroj: wiw

 


 Galéria k článku

 

Mŕtvy Kristus - Georgio Fernández, 1625-1630. Socha Pedra de Menu z roku 1673. Svätý Lukáš premýšľa nad ukrižovaním - Francisco de Zurbarán, 1630.
Ukrižovanie - Francisco de Zurbarán, 1627. Panna z Misericordia - Francisco de Zurbarán, 1634.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.