Choď na obsah Choď na menu
 


POZNÁTE NAJLEPŠIE GALÉRIE SVETA?

POZNÁTE NAJLEPŠIE GALÉRIE SVETA?
17.11.2009
Majú perfektné renomé a umelecké zbierky vo výške niekoľko miliárd eur. Lákajú turistov, kultúrnych fanatikov aj zvedavcov a ponúkajú im skutočné poklady. Viete však povedať, ktoré z nich sú najlepšie? Ktoré jednoducho musíte zažiť na vlastnej koži? Ak si stále neviete vybrať, začnite parížskym Louvreom. Ostatné objavíte neskôr.

 

Na svete pravdepodobne neexistuje galéria, ktorá by Louvre predčila. Palácový komplex pozdĺž Seiny už desaťročia patrí k najznámejším výstavným priestorom na svete. Veď kto by nepoznal sklenenú pyramídu, po Eiffelovej veži jeden z najznámejších motívov Paríža. Miesto trvalého "odpočinku" Mony Lisy však ponúka viac ako sa na prvý pohľad zdá. Za povšimnutie totiž nestoja len expozičné priestory, ale aj samotný renesančný komplex, ktorý začali stavať v 16. storočí. Múzeum tu vzniklo až 10. augusta 1793. O jeho vznik sa zaslúžil vtedajší panovník František I. Zbierku markantnejšie rozšíril až Napoleon Bonaparte, ktorý do Louvra odkladal diela, ktoré si doviezol ako vojnovú korisť z porazených štátov. Dnes sa Louvre môže pýšiť vyše 5-tisíc umeleckými dielami a zbierkovými predmetmi. Okrem Mony Lisy sú najčastejšou zastávkou Delacroixova maľba Sloboda vedie ľud, diela od Michelangela, Raffaela, Boticelliho či Rembrandta. Celodenný lístok si kúpite za 8,50 eu ra, od 18. hodiny vás vyjde iba 6 eur. Musée du Louvre je otvorené denne okrem utorka od 9. do 18. hodiny. V piatok a v stredu sú otváracie hodiny predĺžené až do 21.45 hod.
Madrid nie je dovolenkovou destináciou iba kvôli počasiu. Ročne sem prúdi tisíce ľudí iba preto, aby sa mohli pokochať zbierkou španielskeho umenia v Národnom múzeu Prado. V budove z 18. storočia pripomínajúcej antický Panteón môžete objaviť diela najznámejších španielskych maliarov ako Velázquez, El Greco, Ribera a Goya. Okrem toho tu vďaka Habsburgovcom a Bourbonovcom nájdete aj diela talianskych umelcov ako Tizian, Caravaggio či Rubens. Vstupenka do múzea stojí šesť eur, študenti zaplatia iba tri eurá. Otvorené je denne od 9. do 20. hodiny okrem sviatkov a 1. januára.
Newyorské múzeum moderného umenia (MoMA) ani nie pred sto rokmi začínalo s ôsmymi grafikami a jednou kresbou. Dnes zbierky tohto amerického giganta presahujú 150 tisíc obrazov, sôch, kresieb a grafík. Múzeum má aj najväčšiu a naj komplexnejšiu zbierku "nového" umenia - filmu, fotografie, videa a dizajnu. Otvorené denne okrem utorka od 10.30 do 17.30, v piatok až do 20. hodiny. Za vstupenku zaplatíte 20 dolárov, ak máte malé deti, až do 16 rokov majú vstup zadarmo.
Ešte ste neboli ste už v milánskej Pinacoteca di Brera a milujete renesančné umenie? "Odskočte" si na víkend do Milána a kochajte sa. Bonaparteovská talianska verzia Louvru vás očarí nielen rozsiahlymi zbierkami európskeho umenia, ale aj nádhernou architektúrou paláca. Ak máte slabosť pre fresky, pinakotéka vám ponúkne to najlepšie z 14. až 16. storočia. Otvorené je denne okrem pondelka a sviatkov od 8.30 až 19.30. Plné vstupné je 5 eur, študentský lístok stojí 2,50 eura. Rod Habsburgovcov bol zaľúbený v umení a často sa ním kochal. Leopold Viliam do rakúskej metropoly doniesol vyše tisíc obrazov, rovnako urobili aj jeho nasledovníci. Dnes má Kunsthistorisches Museum vo Viedni bohatú zbierku európskeho umenia, ktorú momentálne môžete on divovať na výstave Bellini, Giorgione, Tizian a renesančná maľba, ktorá je verejnosti sprístupnená do 7. januára. Vstup na výstavu vás výjde 10 eur, zľavnené vstupné 7,50 eura. Milovníci ruskej kultúry a ruského umenia by pri potulkách týmto krajom nemali obísť Ermitáž. Otvorí vám oči nielen do ruskej kultúry, ale odhalí aj kus ruskej hrdosti. Okrem cenných kolekcií Matisových, Picassových, Gauguinových, Van Goghových či Cézannových diel sa Ermitáž môže popýšiť aj flámskymi umelcami. Žiadna galéria na svete však nemá takú dokonalú a prepracovanú zbierku flámskych umelcov ako galéria v Bruggách.

 

Zdroj: wiw

 


 Galéria k článku

 

Pinacoteca di Brera v Miláne. Múzeum moderného umenia v New Yorku. Múzeum Prado v Madride.
Ermitáž v Petrohrade.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.