Choď na obsah Choď na menu
 


Najdrahšie obrazy sveta

11. 12. 2009

MILIÓNOVÉ OBRAZY OD POLLOCKA AJ VAN GOGHA

MILIÓNOVÉ OBRAZY OD POLLOCKA AJ VAN GOGHA

Koľko by ste boli ochotní zaplatiť za umelecké dielo? Pár tisíc či dokonca milión? Verte či nie, na svete sa nájdu aj takí zberatelia umenia, ktorí sú za obraz od svojho obľúbeného maliara ochotní zaplatiť nie milión, či dva milióny, ale hneď niekoľko desiatok miliónov. Nie vždy pritom ide o nadnárodné spoločnosti, ktoré sú vlastníkmi vydražených diel. Aj miliardárov totiž láka investovať práve do umenia. Feminity vám ponúka rebríček najdrahších obrazov na svete a aj čosi o ich nových majiteľoch.

 

Keď sa zahľadíte na obraz No. 5 od amerického maliara Jasona Pollocka, iba ťažko dokážete uveriť, že práve toto dielo je najdrahším obrazom na svete. Spleť machúľ, fŕkancov a čiar je jedným z kľúčových diel abstraktného expresionizmu a na prvý pohľad vytvára dojem „vtáčieho hniezda“.

Maľbu od hudobného a filmového producenta Davida Geffena za 140 miliónov dolárov kúpil známy mexický podnikateľ a managing partner Fintech Advisory David Martínez. Hodnota predaného diela však v priebehu troch rokov stúpla na 148 miliónov dolárov.

Druhým najdrahším obrazom predaných na aukcii je dielo ďalšieho abstraktného expresionistu. Dielo holandského umelca Willema de Kooniga s názvom Women III pochádza zo šestice sérií šiestich malieb, ktoré vytvoril v rokoch 1951 - 1953. Dielo do aukcie ponúkol už spomínaný producent Geffen a nový majiteľ, Steven A. Cohen zaň zaplatil 137,5 milióna dolárov.

Americký miliardár Ronald Lauder zabezpečil dielu od Gustava Klimta tretie mies to. Jeho Obraz Adely Bloch-Bauerovej totiž kúpil za 135 miliónov dolárov.

Až na štvrtom mieste skončila niekdajšia jednotka medzi najdrahšími obrazmi – dielo od Pabla Picassa s názvom Chlapec s fajkou. Picasso dodnes patrí k jedným z najobchodovanejších umelcov na svete. To potvrdzuje aj ďalšie miesto. Na ňom sa totiž nachádza ďalšia maľba tohto kubistu. Dielo Dora Maar au Chat získal neznámy kupec za 95,2 milióna dolárov.

Šiestym najhodnotnejším obrazom je druhý, hoci o pár miliónov menej úspešný portrét Adely Bloch-Bauerovej II.

Siedmym obrazom s miliónovou „cenovkou“ je Triptych Francisa Bacona, ktorý na dražbe aukčného domu Sotheby's vzdražil známy ruský miliardár Roman Abramovich.

Svetovou osmičkou, ktorej cena sa vyšplhala na 82,5 milióna dolárov, je maľba ktorú namaľoval Vincent van Gogh. Portrét Dr. Gacheta sa momentálne zdobí steny vo vile japonského biznismena Ryoeia Saita.

Van Goghovi robí v Saitovej súkromnej zbierke spoločnosť aj jedenásty najhodnotnejší obraz. Za maľbu impresionistu Pierre-Augusta Renoira Tanec v moulin de la Galette zaplatil Japonec 78,1 milióna dolárov.

Deviatym najznámejším dielom je Le Bassin aux Nymphéas impresionistu Clauda Moneta, ktorého za 80,4 milióna dolárov získal anonymný kupca.

Desiatku uzatvára dielo Jaspera Johnsa False Start, ktoré odklepli pri cene rovných 80 miliónov.

 

Zdroj: wiw

 


 Galéria k článku

 

Gustav Klimt Adele Bloch Bauer. Claude Monet Le Bassin aux Nympheas.  
Pablo Picasso Dora Maar au Chat. Jasper Johns False Start.http://redir.netcentrum.sk/?noaudit&url=http%3A%2F%2Fgaleria%2Ezoznam%2Esk%2Fpix%2Efcgi%3Foid%3D2231