Choď na obsah Choď na menu
 


FAUVIZMUS

11. 12. 2009

  FAUVIZMUS

       Fauvizmus je prvou umeleckou revolúciou 20. storočia. Je to umelecký smer voľnej skupiny francúzskych maliarov tvoriacich v Paríži. Pod vplyvom Cézannovým, van Goghovým a Gauginovým používajú čisté a svietivé farby, ktoré pôsobia ako farebná explózia. Čisté farby sú nanášané na veľké plochy bez modelácie a tieňa. Tvar a priestor vzniká nelomenými jasnými farebnými škvrnami., častá je kontúra(obrysová línia), ktorá je reakciou na rozplývavé farby impresionizmu. Niekedy sa uplatňuje spôsob pointilizmu, uprednostňuje sa čistota a zjednodušovanie výrazových prostriedkov. Pri vyjadrovaní reality nepoužívajú skutočnú farbu, ale farbu pocitu, ktorý v nich skutočnosť vyvoláva. Výrazová sila vychádza z farebnej plochy, ktorú vníma divák vo svojom vnútri ako celok. Fauvizmus uplatňuje princíp dynamického senzualizmu a je podriadený úspornosti obrazu. Fauvisti sa formujú a prezentujú na tzv. Salóne Nezávislých, no tam na seba ešte nezvádzajú takú veľkú pozornosť. Až roku 1905 vystupujú na každoročnom Jesennom salóne. Spôsobili škandál - kritici sa vyjadrili, že sú ako šelmy, ktoré len tak lejú farby na plátno...a potom vznikne obraz...fauvisti. Farby ako šok pre zmysly, veľmi draví, živelní...trvá iba dva roky. Od konca roku 1907 sa rozpadá v prospech novovznikajúceho smeru - kubizmu.

 

       La Fauve – šelma, názov je od kritika, ktorý keď vzhliadol diela umelcov v Paríži na jesennom salóne, označil ich ako šelmy. Ako prvý moderný smer vznikol v Paríži (1898 – 1901). Obdobie jeho rozkvetu 1905 – 1907. Fauvisti urobili z farby podstatu svojho maliarskeho prejavu, používali čisté intenzívne farby. Obrazy boli radostné a dekoratívne, bez tragického náboja.

     

       Zakladateľom bol  Henri Matisse(1869 – 1959). Maliar, sochár, ilustrátor. V jeho maľbách ženských aktov sa spájala intenzívna línia s dekoratívnym vzorom a bohatou plošnou farebnosťou. V neskoršom veku, keď už nemohol maľovať robil rozmerné koláže. podporuje plošnosť. . Ku koncu života je krátkozraký...začína vystrihovať z papiera... hmota, ktorá sa dá držať v ruke. Dievča so zelenými očami, Hodina klavíra, Odaliska Metodicky študoval predchádzajúce – izmy a až potom začal tvoriť...spočiatku je jeho paleta šedastá....neskôr začína cestovať..../Korzika/ a jeho paleta sa rozjasňuje...svetlo pokladá za spôsob ako rozjasniť farbu. Základom tvorby je eliminovať všetko zbytočné, zjednodušenie myšlienok a plastických foriem. obraz je plocha, nie priestor= dekoratívnosť.

 

Náhľad fotografií zo zložky fauvizmus