Choď na obsah Choď na menu
 


ANDREA MANTEGNA - 2. časť

16. 5. 2009

Neskoršie roky

 Cez klesajúce zdravie, je Mantegna naďalej aktívny. Medzi ďalšie diela tohto obdobia patria Madonna z jaskyne,  sv Sebastian a slávny obraz Oplakávánie nad mŕtvych Kristom , pravdepodobne pre jeho osobné maľované pohrebné kaplnky. . Pre Inú prácu Mantegna až  v neskorších rokoch dokončil  dielo tak-zvané Madonna della Vittoria, teraz  je v Louvri. Bolo to v maľované temperami  asi 1495,  Madonna sa tu nachádza  s rôznymi svätými  , archanjela Michaela a sv hospodárstva jej plášť, ktorý je rozšírený po kolenách Francesco Gonzaga, I

Po 1497  Mantegna, maľoval podľa mytologických tém napísaných básní  Tieto obrazy boli rozptýlené v nasledujúcich rokoch: jedna z nich je legenda o Bohu Comus, ktorý bol vľavo nedokončený Mantegnom a dokončili ho  jeho nástupca vo funkcii dvorné ho maliara v Mantua, Lorenzo Costa.

 

Veľmi skoro po  operácii zomrel v Mantua, 13. septembra, 1506. V 1516,  - krásna pamiatka bola zriadená k nemu jeho synov v kostole SANT'ANDREA, kde maľoval Oltárny kus v pohrebnej  kaplnke . Jej  kopulu zdobil  Correggio.

rytiny

Bacchanal s vínom rytina podľa Mantegna, r. 1475, 278 x 422 mm

Mantegna bol nemenej preslávený ako rytec, aj keď jeho história  v tomto ohľade  je trochu nejasná,  čiastočne pretože  sa nikdy nepodpisoval . 


Ani Mantegna alebo jeho dielne sú teraz presvedčení, že vyrába tak-zvané Mantegna Tarocchi kariet.

 

Hodnotenie a odkaz

Nárek nad Mŕtvy Kristus
  Tempera na plátne, 68x81 cm, r.  1490
Pinacoteca di Brera, Milan. .

 

 

Hlavné diela

Panna  Mária od Andrea Mantegna   Oltárny obraz kombinuje pseudo-arabské momenty a odev HEMS, s orientálným kobercom  pod nohami (1456-1459).