Choď na obsah Choď na menu
 


DRAHÉ OBRAZY SA PREDÁVAJÚ NAJVIAC

DRAHÉ OBRAZY SA PREDÁVAJÚ NAJVIAC
06.10.2009
Diela Ladislava Mednyánszkeho, Mikuláša Galandu, ale aj Martina Benku môžete nájsť v ponuke medzi 355 dielami 87. Jesennej aukcie aukčnej spoločnosti SOGA. Už dnes od 17. hodiny sa rozhodne, kto zo zberateľov si domov odnesie jeden zo skvostov slovenskej výtvarnej moderny. Feminity vám povie, ktoré top diela by ste na dražbe určite nemali obísť. A zároveň prezradí, aký obraz, predaný za 531-tisíc eur, patrí na špic najdrahšie predaných obrazov v galérii SOGA.

 

Bitka sa dnes podvečer s istotou strhne o dielo Ladislava Mednyánszkeho Barbizonský les. „Sme radi, že sa toto reprezentatívne rozmerné plátno u nás objavilo,“ hovorí pre Feminity Július Barczi zo SOGY.  Diela autora patria na aukciách medzi najžiadanejšie. Dielo, ktoré ponúka aukčná spoločnosť bolo prvýkrát vystavené v roku 1979 na výstave Ladislava Mednyánszkeho v Maďarskej národnej galérii v Budapešti. Autorov olej na plátne zapadá do ranného obdobia tvorby, okrem tohto plátna sú v ponuke ešte štyri menšie diela. Pre zberateľov je však zaujímavé aj dielo Mikuláša Galandu s názvom Pastier s ovcami, ktorého vyvolávacia cena je 30-tisíc eur. „Pre dražiteľov sú však pripravené aj Galandove kresbové práce v cenách od 450 do 1200 eur,“ informuje Barczi. Medzi overených autorov patrí aj Martin Benka. Okrem Benkových krajinomalieb sú pre zberateľov umenia pripravení aj ďalší predstavitelia slovenskej moderny – Miloš Alexander Bazovský, Ján Mudroch či Zolo Palugyay. K top dielam aukcie patrí aj olej na plátne Ferdinanda Nándora Katonu Tatranské vodopády približne z roku 1900, ktorý dnes môžete vydražiť už od 9600 eur. Zberateľov bude lákať aj dielo z titulky aktuálneho aukčného katalógu. Na Odalisku vychádzajúcu z kúpeľa od Eduarda Majscha môžete pridávať už od tritisíc eur.
Hoci panuje názor, že kríza znižuje záujem o nákup umenia, aukčná spoločnosť SOGA tento mýtus vyvracia. „Za uplynulý rok sme zaznamenali len mierny nárast úspešnosti predajov diel, no na druhej strane obraty na posledných aukciách patria medzi najvyššie v našej histórii,“ hovorí Barczi. A dodáva: „Kupujú sa najmä kvalitné a drahé diela“. V prvej päťke najdrahšie vydražených umeleckých diel na aukciách spoločnosti SOGA figurujú Domenico Zampieri, ktorého Chlapec s dalmatínom sa vydražil za úctyhodných 531-tisíc eur (16 miliónov korún). Nasleduje ho dielo Pokušenie sv. Antonína holandského maliara Dominicusa van Wijnena, ktoré zberateľ získal za 116-tisí c eur. Tretím najdrahším dielom je olejomaľba Ľudovíta Fullu V poli na jeseň, ktorá je zároveň najdrahším vydraženým obrazom slovenského autora. Jeho cena je 99-tisíc eur. Štvrtý najúspešnejší je Vilmos Aba Novák, ktorého Rodinu si odniesol dražiteľ za 71-tisíc eur. V prvej päťke figuruje aj dielo Ladislava Mednyánszkeho Železná brána.

 

Zdroj: wiw

 


 Galéria k článku

 

Eduard Majsch - Odaliska vychádzajúca z kúpeľa. Dielo Antona Jasucha Letná krajina. Vincent Hložník – Klaun.
Martin Benka – Krajina od Ružomberka. Ferdinand Nándor Katona – Tatranské vodopády. Vladimír Kompánek – Fašiangy.
Mikuláš Galanda – Pastier s ovcami. Ján Mudroch – Zátišie s jabĺčkami. Miloš Alexander Bazovský – Pastier.
Ladislav Mednyanszky – Barbizonský les.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

otazka odbornikovi

(telefon 0948478011, 3. 3. 2011 21:00)

Ktory maliar obrazov sa podpisoval inicialom akoby w 27 Je to zberacky zemiakov v krojoch nad dedinou asi 100 x 70 na sololite, Na pretlac to nevyzera aj ked mi jeden zberatel povedal ze to pretlac je,Ma to akoby vrstvy na kosi aj krojoch ,Dakujem za informaciu,