Choď na obsah Choď na menu
 


najvyššie budovy sveta

11. 12. 2009
 

POZNÁTE NAJVYŠŠIE BUDOVY SVETA?

POZNÁTE NAJVYŠŠIE BUDOVY SVETA?

Človek sa odjakživa snažil postaviť najvyššiu budovu, aby bol bližšie k oblakom a ku svojím bohom. Dôkazom týchto snáh sú už pyramídy, ktoré je vďaka ich tvaru a veľkosti dobre vidieť aj z veľkej diaľky. Ani po teroristickom útoku na World Trade Center sa tento vývoj nezastavil a na svet ročne pribudne niekoľko nových výškových budov. Feminity vám ponúka tie najvyššie.

Určite ste už počuli o Dubaji. Biele pláže, životný štýl na tej najluxusnejšej úrovni a veľa "naj" pokope spôsobilo, že práve tu stojí pravdepodobne najvyššia budova na svete. Mrakodrap Burj Dubaj vysoký 818 metrov je navrhnutý tak, aby zobrazoval napredovanie a bohatstvo krajiny. Pri pohľade na metre železobetónu a sklených výplní sa niet čo čudovať - veď developerská spoločnosť Emaar Properities do výstavby budovy vrazila približne 4,1 miliardy dolárov. Burj Dubaj má však ešte niekoľko ďalších superlatívov. Okrem výšky drží prvenstvo aj v počete poschodí (160), v rýchlosti výťahu (až 64km/h) a je zároveň aj najvyššou obývateľnou budovou na svete.
Iba o pár metrov za dubajským gigantom zaostáva ten taiwanský. Taipei 101 Tower totiž meria 509 metrov a má 1O1 poschodí. Vychádza z čínskej kultúry, na ktorú naväzuje nielen v exteriéri, ale aj v interiéri budovy. Doslova o pár metrov nižší je Shanghai World Finance Center, ktorý pripomína otvárač na konzer vy. Meria "iba" 492 metrov, a je ukončený otvorom na redukovanie náporu vetra a je zároveň aj čínskym symbolom pre mesiac. Mnohí preto protestovali, že dizajn budovy sa podobá na japonskú vlajku. A preto otvor zmenili z guľatého na hranatý.
Štvrtou najvyššou budovou sveta je čínske International Comerce Centre v Hong Kongu. 484-metrov vysoká budova je súčasťou čínskeho expanzívneho projektu Union Square v štvrti Kowloon. Povodne mala byť ICC Tower vyššia - mala dosiahnuť až 574 metrov, ale výška stavby nemôže presiahnuť výšku okolitého pohoria. Rovnako bolo zakázané aj pyramídové ukončenie budovy. ICC však bude mať jedno skutočne nezameniteľné naj - v mrakodrape by totiž mal začať fungovať päťhviezdičkový hotel Ritz-Carlton, ktorému bude patriť až 15 poschodí budovy, čím sa stane najväčším hotelom na svete.
Aj Kuala Lumpur má svoje superlatíva. Presvedčiť sa o tom môžete pri pohľade na Petronas Towers. 452 metrov vysoký dvojmrakodrap inšpirovaný islamskou kultúrou pat rí medzi najpozoruhodnejšie stavby aj vďaka tomu, že každé poschodie 88 poschodovej budovy je v tvare osemcípej hviezdy. Dve budovy sú spojené flexibilným mostom.
Po Ázii sa výškovými budovami môže pýšiť aj Severná Amerika. V Chicagu sa nachádza známa Sears Tower, ktorej výška dosahuje 442 metrov, zaberá dva mestské bloky a je postavená zo 76 ton prefabrikovanej ocele a dva miliony kubíkov betónu, z ktorého by sa dala postaviť osemprúdová dialnica dlhá päť míl.
V Hong Kongu sa nachádza aj siedma najvyššia budova na svete. Mrakodrap Jin Mao meria 421 metrov, má 88 poschod a architekti sa pri jej navrhovaní dali inšpirovať pagodou (klasická vežovitá chrámová budova).
Medzi najvyššími budovami sveta figuruje aj Two International Finance Center v Hong Kongu, CITIC Plaza v Guangzhou, Shun Hing Square v Shenzhene a Empire State Building v New Yorku. Pošuškáva sa, že prvenstvo Burj Dubaj bude v najbližších rokoch ohrozené. V Kuvajte by totiž mala vyrásť najvyššia budova sveta s výškou 1001 metrov.

 

 

Najvyšší mrakodrap na svete  v Dubai

 

Najvyšším mrakodrapom na svete je od tohto týždňa budova Burj Dubai, ktorá meria 828 metrov a vidno ju zo vzdialenosti takmer 100 kilometrov. Obchodné, kancelárske, zábavné a rezidenčné centrum, ktorého výstavba stála 1,5 miliardy dolárov, má viac ako 160 poschodí, je súčasťou komplexu Downtown Burj Dubai.

 Najvyšší mrakodrap na svete, ktorý meria 828 metrov vyrástol v Dubaji ako súčasť nového komplexu s názvom Downtown Burj Dubai. Aj keď developer presnú výšku stavby tají, prvenstvo jej už nik nezoberie, keďže predbehla doteraz najvyššiu budovu, mrakodrap Taipei 101 s výškou 508 metrov. Samotná stavba novej pýchy Dubaju, ktorej základy sú v hĺbke 50 metrov, spotrebovala 330 tisíc kubických metrov betónu a 31 400 ton ocele. V čase finišovania sa na stavbe stretlo naraz viac ako 12 tisíc robotníkov. Mrakodrap, ktorého súčasťou je šesťhviezdičkový hotel Armani, má 57 výťahov, ktoré dokážu ísť rýchlosťou 10 metrov za sekundu a 8 eskalátorov. Špecialitou tejto budovy je možnosť otáčať sa až o 120 stupňov, čo jej umožní lepšie odolávať nepriazni počasia. Aby obyvatelia a návštevníci vo vnútri komplexu nemali problém s mobilnými telefónmi, budova je vybavená vlastnými základňovými stanicami na príjem signálu mobilných operátorov. Burj Dubai okrem hotela ponúkne luxusné rezidencie, ktoré budú prístupné už vo februári tohto roku. Ako prvé sa otvoria Armani Residences na 9 až 16 poschodí. Armani hotel bude zaberať nielen prvých osem poschodí, ale i 38 a 39. Prvých hostí privíta v marci 2010. Všetkých 160 hotelových izieb a apartmánov je zariadených v štýle slávneho návrhára Giorgia Armaniho s dôrazom na maximálne pohodlie a luxus. Rezidenčná časť mrakodrapu s 900 apartmánmi na 19 až 108 poschodí a kancelárska časť zaberajúca poschodia 125 až 135 a 139 až 154 bude prístupná rovnako od marca. Pre obyvateľov mrakodrapu bude k dispozícii niekoľko Sky Lobby na 43, 76 a 123 poschodí, ktoré poskytnú priestor pre oddychové aktivity, ale aj spa a wellness svet. Na 124. poschodí sa nachádza najvyššie položená vyhliadková veža na svete ponúkajúca 360 stupňový pohľad na mesto.

 

 


Zdroj: wiw


 Galéria k článku

Taipei 101 Tower v Taipei. Burj Dubaj v Dubaji.
Petronas Towers v Kuala Lumpur.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

otazka

(tatiana liskova, 14. 10. 2010 17:55)

nemohli ste tam dat aj obrazky?