Choď na obsah Choď na menu
 


FRANK O GEHRY

11. 12. 2009

FRANK O. GEHRY: AUTOR TANCUJÚCEHO DOMU A MÚZEA V BILBAO

FRANK O. GEHRY: AUTOR TANCUJÚCEHO DOMU A MÚZEA V BILBAO
22.09.2009
Jeho stavby potláčajú akékoľvek zásady klasickej architektúry. Do svojich stavieb, ktoré nájdete nielen v Amerike, ale i Európe, vnáša farby, pohyb a ich spoločným menovateľom je netradičný tvar. Ikona svetového dizajnu, držiteľ viacerých ocenení - Frank Owen Gehry. Vydajte sa s FEMINITY po jeho najväčších skvostoch.

 

Začneme netradične v Prahe, kde Frank Gehry spolupracoval na slávnom Tancujúcom dome. Ako hovorí, chceli stavbu doplniť vežami, jedna z nich mala byť sklenená. Bránila by však výhľadu z okien susedných domov a tak ju v strede zúžili, až začala pripomínať ženskú postavu. Celá stavba napokon dostala podobu tancujúceho páru Ginger a Freda. Rovnaký sklenený plášť budovy využil Gehry aj na budove slávneho Guggenheimovho múzea v španielskom meste Bilbao. Stavba, ktorej náklady sa vyšplhali na 100 miliónov dolárov, sa podobá skôr na plávajúcu loď ako na múzeum. Gehry na ňu použil vápenec, sklo a kov, pokrytá je panelmi s titánového plechu. Stavba múzea v rokoch 1993-1997 bola prvým krokom k obnoveniu štvrte na brehu rieky Nervión, kde v minulosti stáli obchody a sklady. Leží v trojuholníku kultúrnych stánkov - Museo de Bellas Artes, univerzitou a Starou radnicou. Most Puente de la Salve, ktorý spája centrum mesta s ostatnými oblasťami, prekračuje parcelu múzea a tak sa táto netypická stavba stáva pomyslenou bránou do mesta Bilbao. Vstup do múzea je cez centrálne átrium, v ktorom premyslený systém prehnutých mostíkov, sklenených lávok a schodísk spája výstavné galérie umiestnené v troch úrovniach. Svetlo dovnútra prúdi pomocou rafinovaných otvorov v netradičnej streche. Medzi ďalšie európske projekty amerického architekta patria budovy v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku i Veľkej Británii. Jeho rukopis môžeme obdivovať najmä v jeho domácej krajine. Medzi mimoriadne pozoruhodné objekty patrí určite koncertná hala Walt Disney v Los Angeles z roku 2003. Ako obrovský železný kvet sa týči v centre mesta a upúta najmä odhalenými kovovými nosníkmi, trubkami, skrutkami, ale aj kamennými schodmi. Hneď po otvorení sa stala symbolom novej Ameriky. Architekt Frank Owen Gehry, pôvodom Poliak s menom Ephraim Owen Goldberg, vyrastal v Kanade a už vtedy si v dedovej továrni z náhradných dielov skladal rozprávkové mestá. Po tom, ako sa rodina presťah ovala do Los Angeles, sa začal Gehry venovať štúdiu architektúry na univerzite. V roku 1951, keď mal 22 rokov, získal titul a o päť rokov neskôr pokračoval v štúdiu dizajnu na harvadskej univerzite. V roku 1962 založil vlastnú firmu.

 

Zdroj: mib

 


 Galéria k článku

 

Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. Tancujúci dom v Prahe. Guggenheimovo múzeum v španielskom meste Bilbao.
Frank O. Gehry. Guggenheimovo múzeum v španielskom meste Bilbao. Walt Disney Concert Hall v Los Angeles.

Guggenheimovo múzeum v španielskom meste Bilbao.

 

 

 

 

 

 

 LUXUS VO VINÁRSKOM RAJI

SPA MARQUES DE RISCAL: LUXUS VO VINÁRSKOM RAJI
14.05.2009
Miesto, kde sa rodí len to najlepšie víno, sa zaradilo medzi najatraktívnejšie miesta Španielska. Na 57-tisíc hektároch viníc ho v oblasti Rioja ročne vyrobia 250 miliónov litrov, z toho 85 percent je červeného a 15 percent bieleho. Práve v tomto vinárskom raji vyrástol jeden z najexkluzívnejších hotelov a spa zariadení sveta, ktorého podoba sa rovná architektonickému skvostu. Hotel Marques de Riscal ponúka oveľa viac, ako by ste mohli očakávať.

Veľkolepá stavba a architektonický skvost v jednom priťahuje pozornosť do severošpanielskej oblasti Rioja, ktorá patrí k najznámejším producentom vína na Pyrenejskom polostrove. Hypermoderný strieborný kolos od amerického architekta Franka O. Gehryho sa stal svetoznámym, jeho výnimočná architektúra urobila z prístavného zabudnutého mestečka magnet pre turistov bažiacich po kultúre. Súčasťou tohto hypermoderného komplexu je luxusný hotel, svetoznáme SPA s vychýrenou vínovou terapiou, exkluzívna reštaurácia a množstvo spoločenských miestností. Hotel Marques de Riscal ponúka vínne terapie a je zároveň priekopníkom tohto druhu liečby vôbec. Ak navštívite toto miesto, budete môcť využiť jedinečné ošetrenie, kde sa využíva kombinácia horúcej minerálnej vody a výťažkov hrozna a vína, ktoré sú bohaté na polyfenoly.  Môžete si tu vychutnať rôzne kúry a zábaly. Terapeutické masáže sa vykonávajú s extra jemným hroz novým olejom, ktorý je dobre známy pre svoje nutričné a zmäkčovacie vlastnosti. Tento olej udržiava pokožku hydratovanú a obnovuje jej elasticitu. Za otestovanie iste stojí aj luxusné ošetrenie tváre zamerané na dosiahnutie pevnejšej, zdravšej a príťažlivejšej pokožky. Toto ošetrenie využíva polyfenoly, ktoré zvyšujú produkciu kolagénu a elastínu v pleti. Polyfenoly zároveň bojujú aj proti voľnými radikálom, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia pokožky. Luxusné kúpele patria podľa jedného z najlepších cestovateľských časopisov Condé Nast Traveller k špičke SPA zariadení na svete. Ak hľadáte miesto, kde pocítite tradíciu, čistotu prírody, čaro viníc, relax a neopísateľný luxus, ste na správnom mieste. Užijete si revitalizáciu vášho tela a duše pomocou hroznových bobuliek a opojného vína v úchvatnom prostredí.


Zdroj: jan


 Galéria k článku

V luxusnom spa vás nielen hroznovými výťažkami ošetria, ale aj pohostia. Hotel Marques de Riscal ponúka pohodlie na každom kroku. Spa v Hoteli Marques de Riscal.
Hotel Marques de Riscal je dielom amerického architekta Franka O. Gehryho. Napriek hypermodernému dizajnu celý objekt príjemne zapadá do okolitého protredia. Výhľad z terasy hotela je úchvatný.
Spa v Hoteli Marques de Riscal patrí k jedným z najlepších na svete. V spa Hotela Marques de Riscal sa postarajú o  pokožku tela aj tváre luxusnými procedúrami. Architektúra Hotelia Marques de Riscal priťahuje pozornosť turistov celého sveta.